Založ si blog

Pieta.

Dlhé roky v náprotivnom panelovom dome býval pán, s oknami otočenými smerom k našim, takže sme sa navzájom videli a  aj nechtiac chvíľami žili aj životom jeho rodiny.

Ono to chvíľu trvalo, kým tá rodina začala existovať, kým prišla do bytu bývať driečna slečna, kým sme zistili, že sú traja, kým sme uvideli, že na prechádzku chodia štyria.

Časom už ani batoľa nebolo batoľaťom, blato z neupravených chodníkov a ciest zmizlo, upravovali sa trávniky, sadili sa kvety a slnko sa akosi začalo viac usmievať na mamičky, ktoré na jar rozkvitli radosťou a svojou veselosťou  skrášlili kolorit ulice.

Pred domom s rýľom v ruke stál môj virtuálny známy, spolu s dvomi synmi, ktorí držali v rukách lopatku a konvičku s vodou. Pozerali na otca ako sadí už pomerne vysoký stromček, zahŕňa rýľom korene stromu, zatĺka opornú palicu  a synovia polievajú zem okolo stromu.

Prešlo niekoľko rokov, synovia sa oženili a v okne, v ktorom sa z nejakého dôvodu svietilo aj počas dňa, sa občas objavili vnúčatá. Chodievali spolu na vychádzky, v rámci ktorých, chlapček a dievčatko liezli na už košatejší strom, ktorý dával v lete príjemný tieň a v zime ho navštevovali sýkorky, ktorým sa o bruško starali obaja manželia. Malý rebrík pridŕžala manželka, kým on dával potravu do kŕmitka.

Ďalšie roky priniesli smútok do očí pánovi, keď dal posledné zbohom manželke. Sýkorky daromne prilietali v zime k stromu, v okne síce stále svietilo svetlo, občas prišli otca navštíviť synovia, vtedy paradoxne svetlo zhaslo a po odchode opäť zasvietilo,starý pán už ale k stromu chodiť nevládal..

Jedného dňa svetlo prestalo svietiť  a už dlhšie nesvieti. Zhasla s ním aj žiarovka života.

V priebehu dvoch, troch dní prišli nejakí chlapi s motorovou pílou a strom prestal   svietiť svetlom nádeje pre sýkorky, ležal tam rozpílený a obrovský peň pozeral do okien bytu, akoby vyzeral pána, ktorý ho tam zasadil.

Priama úmera.

13.08.2023

Rozbehne. sa školský rok, zbohom prázdniny a o rok dovidenia. Niekoľko rokov dozadu, sa však vlečie problém s umiestňovaním či už škôlkarov, alebo učenia chtivých prváčikov, ktorí už niekoľko dní chodia so školskou taškou zavesenou na chrbte, doma, po byte a ukazujú sa pred mladším súrodencom s určitým dešpektom aký sú už veľký. Radosť je to ale predčasná, [...]

Medvedíci.

06.08.2022

Fauna, Flóra, ľudkovia a medvedíci, my všetci si hľadáme zaradenie a miesto na zemeguli, pri ohrození sa bránime, pri anektovaní útočime. Na Slovensku,prevláda názor , že sme národ holubičí a tak tu bola i vzácna symbioza medzi najväčšou u nás žijúcou šelmou, medveďom a človekom. Na rozdiel od amerického Grizlyho, ktorý zapríčinil nie jednu tragédiu , a ruského [...]

Vajce alebo sliepka?

15.04.2022

Ak by sme sa opýtali ukrajinského, alebo ruského vojaka na históriu, respektíve príčinu konfliktu tejto tragickej vojny,ktorá vydesí každého, kto má aspoň elementárny cit pre nezmyselné krviplienenie , tak opoveď z úst vojaka by bola rozpačitá, až žiadna. Odpoveď veliacich dôstojníkov by rovnako nebola relevantná. Teda za čo bojujeme ? Pred nami , vpravo i [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 96863x
Priemerná čítanosť článkov: 2549x

Autor blogu

Kategórie