Založ si blog

Bradatý problém.

V utorok, 15.01.2019 v rámci výjazdových rokovaní, vládnej garnitúry, po okružnej ceste východom Slovenskej republiky, zasadala vláda v historickom meste Levoča.

Štedré príspevky pre regióny, ktoré vláda rozdeľuje, sú síce nesystematické ale do volieb treba ešte niečo minúť z pozície bohatého strýka, hlavne keď dorazia na miesto určenia tesne pred voľbami a vtedy sa neminú účinku, v podobe volebnej podpory.

Televízny šot, zhotovený do večerných správ RTVS prezradil mieru nezamestnanosti v tomto meste, ktorá dosahuje úroveň 8,5% ľudí bez práce. Náhodne oslovení obyvatelia potvrdili, že mladí si hľadajú prácu, mimo regiónu, hlavne v zahraničí. Konkrétne sa jednalo o vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí sa aj napriek angažovanosti p. ministra Rašiho v pokuse o prilákanie  a návrat odborníkov späť do, SR podarí iba ak mu v negatívnom slova zmysle pomôže ministerská predsedníčka Spojeného kráľovstva.

V princípe sa ale jedná o rovnaký problém,ako keď prácu nenájde marginalizovaný Róm ( Rómka ). Je tu ale rozdiel v jeho pomenovaní a onálepkovaní, slovom diskriminácia. Prácu je potrebné hľadať,  nie čakať, a hrať sa na malom piesočku, ktorý mám pred domom, práca nepadne do lona, čo tak zobrať si príklad z predkov, ale nie tých čo kočovali a nemali sa kde naučiť ako hospodáriť ale tých čo keď si našetrili na “ šífkartu „, vrátili sa až keď mali zabezpečenú rodinu.

Pomenovanie Cigán, sa stalo hanlivým až vtedy, keď malými krádežami, klamstvami a spôsobom života,  zmenilo z označenia etnika, cigáni na urážku a synonymom slov, ako tulák, klamár, zlodej.

Už vzhľad a iný štýl života ich odlišuje od majority a spôsobuje nerovnocenné postavenie v spoločnosti.

Keď boli začiatkom roka udeľované prezidentom republiky, p Kiskom štátne vyznamenania, jedno z ocenení dostala aj bývala splnomocnenka vlády SR, p. Klára Orgovánová. Rad Ľudovíta Štúra, za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie a ochranu ľudských práv a slobôd. Táto pani sa viac ako 30 rokov venuje zlepšeniu postavenia vylúčených rómskych komunít na Slovensku. Ak by ale zlepšila aspoň percento života tohto etnika ( čo sa nestalo ), zaslúžila by si Nobelovu cenu . Takto je to ale hazardovanie so štátnymi vyznamenaniami.

Ak si ešte predstavíme, že na Úrade splnomocnenca vlády SR, spolu s regionálnymi oddeleniami pracuje takmer 50 ľudí, plus pracovníci v teréne, výsledkov je ako šafránu. A tak sa môže pri miere vzdelanosti ( bez vzdelania je 25,7% rómskych  mužov a 36% žien), že na otázku revízora  v MHD, prečo nemajú šiesti počerní muži cestovné lístky, odpovedia: “ jak máme kúpiť lístky, keď nevieme prečítac  co na automace napísano!

Nerešpektovanie zákona zo strany niektorých Rómov sa prejavuje aj osadách, kde sa každý rok opakuje zásah veterinárnych pracovníkov, keď treba zaočkovať psov, ktorých je tam takmer ako osadníkov a majitelia psov v mestách zaplatia dvakrát poplatky a dane, teda aj za zákroky v osadách.

Problematika je však oveľa väčšia ako by sa zmestilo do jedného Blogu, je to aj na celonárodnú diskusiu.       Nech sa darí, p. Ravasz.

Priama úmera.

13.08.2023

Rozbehne. sa školský rok, zbohom prázdniny a o rok dovidenia. Niekoľko rokov dozadu, sa však vlečie problém s umiestňovaním či už škôlkarov, alebo učenia chtivých prváčikov, ktorí už niekoľko dní chodia so školskou taškou zavesenou na chrbte, doma, po byte a ukazujú sa pred mladším súrodencom s určitým dešpektom aký sú už veľký. Radosť je to ale predčasná, [...]

Medvedíci.

06.08.2022

Fauna, Flóra, ľudkovia a medvedíci, my všetci si hľadáme zaradenie a miesto na zemeguli, pri ohrození sa bránime, pri anektovaní útočime. Na Slovensku,prevláda názor , že sme národ holubičí a tak tu bola i vzácna symbioza medzi najväčšou u nás žijúcou šelmou, medveďom a človekom. Na rozdiel od amerického Grizlyho, ktorý zapríčinil nie jednu tragédiu , a ruského [...]

Vajce alebo sliepka?

15.04.2022

Ak by sme sa opýtali ukrajinského, alebo ruského vojaka na históriu, respektíve príčinu konfliktu tejto tragickej vojny,ktorá vydesí každého, kto má aspoň elementárny cit pre nezmyselné krviplienenie , tak opoveď z úst vojaka by bola rozpačitá, až žiadna. Odpoveď veliacich dôstojníkov by rovnako nebola relevantná. Teda za čo bojujeme ? Pred nami , vpravo i [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 95996x
Priemerná čítanosť článkov: 2526x

Autor blogu

Kategórie