Založ si blog

Dobre utajená prírodná atrakcia.

Hallo, hallo,zdravíme sa ráno s anglickými priateľmi,ktorí k nám prišli spoznávať krásy a pozoruhodnosti Slovenska, ešte pred Brexitom.  Čo ak by sme zaviedli nejaké byrokratické predpisy, ako protiopatrenia na znepríjemnenie pobytu, nevinným turistom spoza kanálu La Manche.

Sympatickí pár mladých ľudí, nadšení objavitelia a spoznávatelia všetkého čo sa oplatí vidieť na Slovensku, sa rozhodli po návrate  z atraktívnych Vysokých Tatier, pre jedinečný prírodný úkaz, studedený gejzír v Herľanoch pri Košiciach.

Atrakcia bola ešte znásobená časom erupcie, keď gejzír mal striekať v  teplú augustovú noc,, či skôr polnoc medzi 22,00 a 24,00 hodinou,za svitu hviezdičiek a trochou romantiky.

Okolo 21,00 sme spoločne nasadli do auta tešiac sa na nie každodenný zážitok. Prvý zážitok bol ale z rozbitej cesty, ktorá sa nápadne podobala tankodromu a v tichosti závidela neďalekej výstavbe dialnice kým ona sa pomaly pripravovala na zostup do kategórie 3. triedy.

Pred rokmi lemovali každú cestu takzvané  “ pätníky“.Boli to kamenné štvorhrany, vysoké približne meter,a osadené od seba v zhruba 200 metrovej vzdialenosti. Na každom „pätníku bol osadený reflexný štvorec, ktorý po osvetlení reflektorom auta,slúžil ako vynikajúci označovač krajnice. Na ceste takmer 3. triedy. ale aj vyššej kategórie by to určite pomohlo v niektorých prípadoch, keď vodič zišiel z autom po nespevnenej krajnici do priekopy. Možno by stálo za to v rámci nočného komfortu cestovania autom znova ich osadiť.

Pred 22,00 sme  šťastne prišli na parkovisko neďaleko pekného a osvetleného parku. Zaparkovanycjh bolo okolo 15 áut, , ktoré doviezli do 40 ľudí , ktorí sa tešili na večerné prírodné predstavenie v podaní orchestra gejzír.

Skupinky ľudí sa vzájomne presviedčali o čase erupcie a nakoľko v celom areáli nenájdete jedinú správu o čase erupcie, ktorá je hlavnou a jedinou atrakciou tohto miesta, tak pravdu začínali mať tí, ktorí čas posúvali k polnoci. V minulosti sa v miestnej krčme tradovalo, že čas určuje nočný strážca, ktorý ale pravidelne v rámci služby si „schrupne“ a  zapíše čas prespatej erupcie podľa množstva vody, ktorý ostával po erupcii, na dne kanalizačného odvodu.

Na viditeľnom mieste osadená tabuľa tak oznamovala aspoň približný odhadnutý čas, čo o pár rokov neskôr sa zdá ako utópia, hoci žijeme v dobe digitálnej.

Po 23,00 sa už niektoré skupinky začali presúvať k parkovisku, niektorí pre teplejšie oblečenie, niektorí to však vzdali a cestu späť osvetlilo zopár dezertérov.

Keď sa ručička hodín blížila  k jednej po polnoci a našim priateľom začali drkotať zuby od chladu, vzdali sme to aj mi a po ceste 3. tredy sme sa vrátili so zážitkom utešene spropagovaného kúta Slovenska domov.

Trocha sme sa pred priateľmi hanbili, ale oni nás presvedčili, že keď boli pred rokom na Ukrajine, tak to bolo horšie.  No hej, ale medzitým ubehol rok!!

Priama úmera.

13.08.2023

Rozbehne. sa školský rok, zbohom prázdniny a o rok dovidenia. Niekoľko rokov dozadu, sa však vlečie problém s umiestňovaním či už škôlkarov, alebo učenia chtivých prváčikov, ktorí už niekoľko dní chodia so školskou taškou zavesenou na chrbte, doma, po byte a ukazujú sa pred mladším súrodencom s určitým dešpektom aký sú už veľký. Radosť je to ale predčasná, [...]

Medvedíci.

06.08.2022

Fauna, Flóra, ľudkovia a medvedíci, my všetci si hľadáme zaradenie a miesto na zemeguli, pri ohrození sa bránime, pri anektovaní útočime. Na Slovensku,prevláda názor , že sme národ holubičí a tak tu bola i vzácna symbioza medzi najväčšou u nás žijúcou šelmou, medveďom a človekom. Na rozdiel od amerického Grizlyho, ktorý zapríčinil nie jednu tragédiu , a ruského [...]

Vajce alebo sliepka?

15.04.2022

Ak by sme sa opýtali ukrajinského, alebo ruského vojaka na históriu, respektíve príčinu konfliktu tejto tragickej vojny,ktorá vydesí každého, kto má aspoň elementárny cit pre nezmyselné krviplienenie , tak opoveď z úst vojaka by bola rozpačitá, až žiadna. Odpoveď veliacich dôstojníkov by rovnako nebola relevantná. Teda za čo bojujeme ? Pred nami , vpravo i [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 96856x
Priemerná čítanosť článkov: 2549x

Autor blogu

Kategórie